สมรรถนะการดูดซับความรู้ที่ส่งผลต่อประสิทธิภาพของนวัตกรรมผลิตภัณฑ์ของวิสาหกิจขนาดกลางและขนาดย่อม กลุ่มผู้ผลิตอาหารและเครื่องดื่มในประเทศไทย : บทบาทตัวแปรส่งผ่านของประสิทธิภาพของนวัตกรรมกระบวนการ

 

 

Knowledge Absorptive Capacity Affecting Product Innovation Capability of Small and Medium Enterprises in Food and Beverage Manufacturers in Thailand: The Mediating Role of Process Innovation Capability

 

 

วันที่ได้รับต้นฉบับบทความ :
15 ธันวาคม 2566

วันที่แก้ไขปรับปรุงบทความ :
29 มีนาคม 2567

วันที่ตอบรับตีพิมพ์บทความ :
17 เมษายน 2567

ศุภกัญญา จันทรุกขา

นิสิตปริญญาเอก โครงการปรัชญาดุษฎีบัณฑิต สาขาบริหารธุรกิจ

คณะบริหารธุรกิจ มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

ดร.พิทวัส เอื้อสังคมเศรษฐ์

รองศาสตราจารย์ประจำภาควิชาการจัดการ

คณะบริหารธุรกิจ มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

(ผู้ประสานงานหลัก)

ดร.ทิพย์รัตน์ เลาหวิเชียร

รองศาสตราจารย์ประจำภาควิชาการจัดการเทคโนโลยีและการปฏิบัติการ

คณะบริหารธุรกิจ มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

ดร.สวัสดิ์ วรรณรัตน์

ผู้ช่วยศาสตราจารย์ประจำภาควิชาการจัดการเทคโนโลยีและการปฏิบัติการ

คณะบริหารธุรกิจ มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

 

 

Received:
December 15, 2023

Revised:
March 29, 2024

Accepted:
April 17, 2024

Supakanya Juntarukka

Doctor of Philosophy Program in Business Administration,

Kasetsart Business School, Kasetsart University

Dr.Pittawat Ueasangkomsate

Associate Professor of the Department of Management,

Kasetsart Business School, Kasetsart University

(Corresponding Author)

Dr.Tipparat Laohavichien

Associate Professor of the Department of Technology Management and Operations,

Kasetsart Business School, Kasetsart University

Dr.Sawat Wanarat

Assistant Professor of the Department of Technology Management and Operations,

Kasetsart Business School, Kasetsart University

 

 

คำสำคัญ :

สมรรถนะการดูดซับความรู้ ประสิทธิภาพของนวัตกรรมกระบวนการ ประสิทธิภาพของนวัตกรรมผลิตภัณฑ์ วิสาหกิจขนาดกลางและขนาดย่อม

บทคัดย่อ

งานวิจัยมีวัตถุประสงค์ เพื่อศึกษาอิทธิพลของ 1) สมรรถนะการดูดซับความรู้ที่มีต่อประสิทธิภาพของนวัตกรรมผลิตภัณฑ์และประสิทธิภาพของนวัตกรรมกระบวนการ 2) ประสิทธิภาพของนวัตกรรมกระบวนการที่มีต่อประสิทธิภาพของนวัตกรรมผลิตภัณฑ์ และ 3) สมรรถนะการดูดซับความรู้ที่มีต่อประสิทธิภาพของนวัตกรรมผลิตภัณฑ์โดยมีประสิทธิภาพของนวัตกรรมกระบวนการเป็นตัวแปรส่งผ่าน โดยการวิจัยนี้รวบรวมข้อมูลโดยใช้แบบสอบถามจากกลุ่มตัวอย่างผู้ประกอบการวิสาหกิจขนาดกลางและขนาดย่อม กลุ่มผู้ผลิตอาหารและเครื่องดื่มในประเทศไทย จำนวน 216 ราย การวิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้สถิติเชิงพรรณนา และการวิเคราะห์สมการโครงสร้างตัวแบบเส้นทางกำลังสองน้อยที่สุด ผลการวิจัยพบว่า สมรรถนะการดูดซับความรู้มีอิทธิพลทางตรงเชิงบวกต่อประสิทธิภาพของนวัตกรรมผลิตภัณฑ์ และมีอิทธิพลทางอ้อมผ่านประสิทธิภาพของนวัตกรรมกระบวนการ รวมทั้งพบว่า ประสิทธิภาพของนวัตกรรมกระบวนการเป็นตัวแปรส่งผ่านบางส่วนต่อประสิทธิภาพของนวัตกรรมผลิตภัณฑ์ นอกจากนี้ยังแสดงให้เห็นว่าสมรรถนะการดูดซับความรู้และประสิทธิภาพของนวัตกรรมกระบวนการมีบทบาทสำคัญที่ส่งผลต่อประสิทธิภาพของนวัตกรรมผลิตภัณฑ์ในบริบทของวิสาหกิจขนาดกลางและขนาดย่อม กลุ่มผู้ผลิตอาหารและเครื่องดื่ม อีกทั้งเป็นแนวทางในการพัฒนาประสิทธิภาพของนวัตกรรมกระบวนการและประสิทธิภาพของนวัตกรรมผลิตภัณฑ์ให้ดียิ่งขึ้น ซึ่งผลลัพธ์นี้สะท้อนศักยภาพของกิจการในการดำเนินงานและการแข่งขัน ด้วยเหตุนี้ หน่วยงานที่เกี่ยวข้องกับการพัฒนาวิสาหกิจขนาดกลางและขนาดย่อมทั้งภาครัฐและภาคธุรกิจควรให้การสนับสนุนด้านความรู้และทักษะที่เหมาะสมแก่องค์กร

 

 

Keywords:
Knowledge Absorptive Capacity, Process Innovation Capability, Product Innovation Capability, Small and Medium Enterprises

ABSTRACT

The objectives of this research were: 1) to examine the influence of knowledge absorptive capacity on product innovation capability and process innovation capability; 2) to examine the influence of process innovation capability on product innovation capability, and 3) to examine the influence of knowledge absorptive capacity on product innovation capability with process innovation capability as a mediator. The questionnaire was employed in this research to gather data from a sample of 216 SMEs in the food and beverage manufacturing sector in Thailand. Descriptive analysis and the partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM) were the statistical method applied for data analysis. The research results showed that knowledge absorptive capacity has a positive direct effect on product innovation capability and also has an indirect effect through process innovation capability. Additionally, process innovation capability is a partial mediation to product innovation capability. Furthermore, this study demonstrated that knowledge absorptive capacity, and process innovation capability have significant effects on the product innovation capability in the context of SMEs in the food and beverage manufacturing sector. Moreover, these were guidelines for enhancing process innovation capability and product innovation capability. These outcomes reflect the organization's potential in operations and competitiveness. Therefore, government and business agencies involved in the development of SMEs should provide appropriate knowledge and skill support for the organizations.

 

 

 

REFERENCES

Aliasghar, O., Rose, E. L., & Chetty, S. (2019). Where to search for process innovations? The mediating role of absorptive capacity and its impact on process innovation. Industrial Marketing Management82, 199-212.

Amiryany, N., Huysman, M., de Man, A. P., & Cloodt, M. (2012). Acquisition reconfiguration capability. European Journal of Innovation Management. 15(2), 177-191.

Carboni, O. A., & Russu, P. (2018). Complementarity in product, process, and organizational innovation decisions: Evidence from European firms. R&D Management, 48(2), 210-222.

Castela, B. M., Ferreira, F. A., Ferreira, J. J., & Marques, C. S. (2018). Assessing the innovation capability of small-and medium-sized enterprises using a non-parametric and integrative approach. Management Decision, 56(6), 1365-1383.

Chumphong, O., Srimai, S., & Potipiroon, W. (2020). The Resource-Based View, Dynamic Capabilities and SME Performance for SMEs to Become Smart Enterprises. ABAC ODI Journal Vision. Action. Outcome, 7(2), 129.

Cohen, W. M., & Levinthal, D. A. (1990). Absorptive capacity: A new perspective on learning and innovation. Administrative science quarterly, 35(1), 128-152.

Dadfar, H., Dahlgaard, J. J., Brege, S., & Alamirhoor, A. (2013). Linkage between organisational innovation capability, product platform development and performance: The case of pharmaceutical small and medium enterprises in Iran. Total quality management & business excellence, 24(7-8), 819-834.

Fitz-Koch, S., & Nordqvist, M. (2017). The reciprocal relationship of innovation capabilities and socioemotional wealth in a family firm. Journal of Small Business Management, 55(4), 547-570.

Flatten, T. C., Greve, G. I., & Brettel, M. (2011). Absorptive capacity and firm performance in SMEs: The mediating influence of strategic alliances. European Management Review, 8(3), 137-152.

Fletcher, M., & Prashantham, S. (2011). Knowledge assimilation processes of rapidly internationalising firms: longitudinal case studies of Scottish SMEs. Journal of Small Business and Enterprise Development. 18(3), 475-501.

Fornell, C., & Larcker, D. F. (1981). Structural equation models with unobservable variables and measurement error.: Algebra and statistics.

Hair, J. F., Black, W. C., Babin, B. J., & Anderson, R. E. (2010). Multivariate data analysis: A global perspectives. Upper Saddle River, NJ: Pearson Education, International.

Hair, J. F., Ringle, C. M., & Sarstedt, M. (2013). Partial least squares structural equation modeling: Rigorous applications, better results and higher acceptance. Long range planning, 46(1-2), 1-12.

Haneda, S., & Ito, K. (2018). Organizational and human resource management and innovation: which management practices are linked to product and/or process innovation?. Research Policy, 47(1), 194-208.

Haseeb, M., Hussain, H. I., Slusarczyk, B., & Jermsittiparsert, K. (2019). Industry 4.0: A solution towards technology challenges of sustainable business performance. Social Sciences, 8(5), 154.

Henseler, J., Hubona, G., & Ray, P. A. (2016). Using PLS path modeling in new technology research: updated guidelines. Industrial management & data systems, 116(1), 2-20.

Henseler, J., Ringle, C. M., & Sarstedt, M. (2015). A new criterion for assessing discriminant validity in variance-based structural equation modeling. Journal of the academy of marketing science, 43, 115-135.

Kahn, K. B. (2018). Understanding innovation. Business Horizons 61(3), 453-460.

Kamal, E. M., & Flanagan, R. (2012). Understanding absorptive capacity in Malaysian small and medium sized (SME) construction companies. Journal of Engineering, Design and Technology, 10(2), 180-198.

Kamaşak, R., & Bulutlar, F. (2010). The influence of knowledge sharing on innovation. European Business Review, 22(3), 306-317.

Kaur, N., & Kaur, P. (2021). What drives innovation in micro, small, and medium enterprises?. Journal of Public Affairs, 21(2), e2336.

Keskin, H. (2006). Market orientation, learning orientation, and innovation capabilities in SMEs: An extended model. European Journal of innovation management, 9(4), 396-417.

Khan, Z., Lew, Y. K., & Marinova, S. (2019). Exploitative and exploratory innovations in emerging economies: The role of realized absorptive capacity and learning intent. International Business Review, 28(3), 499-512.

Kim, M. K., Park, J. H., & Paik, J. H. (2018). Factors influencing innovation capability of small and medium-sized enterprises in Korean manufacturing sector: Facilitators, barriers and moderators. International Journal of Technology Management, 76(3-4), 214-235.

Kline, R. B. (2005). Principles and practice of structural equation modeling (2nd ed.). New York: Guilford publications.

Li, D., Zheng, M., Cao, C., Chen, X., Ren, S., & Huang, M. (2017). The impact of legitimacy pressure and corporate profitability on green innovation: Evidence from China top 100. Journal of Cleaner Production, 141, 41-49.

Limaj, E., & Bernroider, E. W. (2019). The roles of absorptive capacity and cultural balance for exploratory and exploitative innovation in SMEs. Journal of Business Research, 94, 137-153.

Lin, C. Y. Y., & Chen, M. Y. C. (2007). Does innovation lead to performance? An empirical study of SMEs in Taiwan. Management research news, 30(2), 115-132.

Liu, H. Y., & Hsu, C. W. (2011). Antecedents and consequences of corporate diversification: A dynamic capabilities perspective. Management Decision, 49(9), 1510-1534.

Mabenge, B. K., Ngorora-Madzimure, G. P. K., & Makanyeza, C. (2020). Dimensions of innovation and their effects on the performance of small and medium enterprises: The moderating role of firm’s age and size. Journal of Small Business & Entrepreneurship, 1-25.

Manual, O. (2005). The measurement of scientific and technological activities. Proposed Guidelines for Collecting an Interpreting Technological Innovation Data, 30, 162.

Martinkenaite, I. (2012). Antecedents of knowledge transfer in acquisitions. Baltic Journal of Management, 7(2), 167-184.

Mennens, K., Van Gils, A., Odekerken-Schröder, G., & Letterie, W. (2018). Exploring antecedents of service innovation performance in manufacturing SMEs. International Small Business Journal, 36(5), 500-520.

Mitrega, M., Forkmann, S., Zaefarian, G., & Henneberg, S. C. (2017). Networking capability in supplier relationships and its impact on product innovation and firm performance. International Journal of Operations & Production Management37(5), 577-606.

Najafi-Tavani, S., Najafi-Tavani, Z., Naudé, P., Oghazi, P., & Zeynaloo, E. (2018). How collaborative innovation networks affect new product performance: Product innovation capability, process innovation capability, and absorptive capacity. Industrial marketing management73, 193-205.

 

National Food Administration. (2017). Strategic framework food management in Thailand Second Edition Year 2017-2036. Retrieved from https://extranet.who.int/ ncdccs/Data/THA_B16_s21_The%20Second%20Strategic%20Framework
20for%20Food%20Management%20in%20Thailand.pdf. (in Thai)

 

National Innovation Agency. (2024). Innovation work dashboard: The number of innovation work data. Retrieved from https://www.thailandinnovationportal.com/bi/. (in Thai)

Nazarpoori, A. H. (2017). Survey the effects of intellectual capital and absorptive capacity on innovation capability (case study of Saipa Company in Tehran). International Journal of Innovation Management, 21(03), 1750029.

Office of the National Economic and Social Development Council. (2022). National Economic and Social Development Plan No. 13 (2023-2027). Retrieved from https://www.nesdc.go.th/ewt_news.php?nid=13651&filename=develop_issue. (in Thai)

Oura, M. M., Zilber, S. N., & Lopes, E. L. (2016). Innovation capacity, international experience and export performance of SMEs in Brazil. International Business Review, 25(4), 921-932.

Sallem, N. M., Nasir, N. E. M., Nori, W. M. N. W. M., & Kassim, C. K. H. C. K. (2017). Small and medium enterprises: Critical problems and possible solutions. International Business Management, 11(1), 47-52.

Saunila, M. (2017). Innovation capability in achieving higher performance: perspectives of management and employees. Technology Analysis & Strategic Management, 29(8), 903-916.

Saunila, M. (2020). Innovation capability in SMEs: A systematic review of the literature. Journal of Innovation & knowledge, 5(4), 260-265.

Schilling, M. A. (2008). Strategic management of technological innovation (2nd ed.). New York: McGraw-Hill Education.

Smits, R. (2002). Innovation studies in the 21st century: Questions from a user's perspective. Technological Forecasting and Social Change, 69(9), 861-883.

The Office of SMEs Promotion. (2021). MSME Situation Report 2021 Full Version.     Retrieved from https://en.sme.go.th/upload/mod_download/download-20210825103035.pdf. (in Thai) 

The Office of SMEs Promotion. (2022a). MSME Situation Report 2022. Retrieved from https://en.sme.go.th/upload/mod_download/download-20220930104334.pdf. (in Thai)

The Office of SMEs Promotion. (2022b). The data on the number of entrepreneurs. Retrieved from https://en.sme.go.th/th/page.php?modulekey=469. (in Thai)

Tian, H., Dogbe, C. S. K., Pomegbe, W. W. K., Sarsah, S. A., & Otoo, C. O. A. (2021). Organizational learning ambidexterity and openness, as determinants of SMEs' innovation performance. European Journal of Innovation Management, 24(2), 414-438.

Tirakanant, S. (2008). Development of the Variable in Social Science Research: A   Guide   to   Practice. Bangkok. Chulalongkorn University Press. (in Thai)

Un, C. A., & Asakawa, K. (2015). Types of R&D collaborations and process innovation: The benefit of collaborating upstream in the knowledge chain. Journal of Product Innovation Management32(1), 138-153.

Wang, C. L., & Ahmed, P. K. (2007). Dynamic capabilities: A review and research agenda. International Journal of Management Reviews, 9(1), 31-51.

Wang, J., Tao, J., & Chu, M. (2020). Behind the label: Chinese consumers’ trust in food certification and the effect of perceived quality on purchase intention. Food Control, 108, 106825.

Weaven, S., Quach, S., Thaichon, P., Frazer, L., Billot, K., & Grace, D. (2021). Surviving an economic downturn: Dynamic capabilities of SMEs. Journal of Business Research, 128, 109-123.

Yousefi, N., Mehralian, G., Rasekh, H. R., & Yousefi, M. (2017). New Product Development in the Pharmaceutical Industry: Evidence from a generic market. Iranian journal of pharmaceutical research: IJPR, 16(2), 834.

Yuwono, W. (2021). Empirical analysis of intellectual capital, potential absorptive capacity, realized absorptive capacity and cultural intelligence on innovation. Management Science Letters, 11(4), 1399-1406.

Zahra, S. A., & George, G. (2002). Absorptive capacity: A review, reconceptualization, and extension. Academy of management review, 27(2), 185-203.

Zhang, M., & Hartley, J. L. (2018). Guanxi, IT systems, and innovation capability: The moderating role of proactiveness. Journal of Business Research, 90, 75-86.

Zhao, S., Jiang, Y., Peng, X., & Hong, J. (2020). Knowledge sharing direction and innovation performance in organizations: do absorptive capacity and individual creativity matter?. European Journal of Innovation Management, 24(2), 371-394.